Fiskfilé med gräddkokt purjo och räkor
Detta är en rätt som är otroligt god, kanske lite väl mycket jobb till en vardagmiddag men vill man lyxa till det en lördag så passar denna rätt väldigt bra.
Till 4 personer behöver du:
400 g fiskfilé
400 g räkor med skal
1/2 purjolök
2 msk smör
1 dl räkbuljong
3 dl grädde
100 g färska champinjoner
salt och malen vitpeppar
Till servering:
Kokta grönsaker
Skala räkorna och spara skalen. Lägg undan räkorna. Hetta upp oljan i en kastrull och räkskalen ½ minut. Slå på vatten så att det täcker och koka upp. Låt sjuda i knappt 10 minuter. Sila bort räkskalen och koka ihop buljongen till 3 dl. Ta undan 1 dl av buljongen till såsen och frys in resten.
2.
Lägg fisken i räkbuljongen. Koka upp och låt sjuda på svag värme till en innertemperatur på 70°. Ta upp fisken, lägg den i en form och lägg aluminiumfolie över. Håll fisken varm. Ansa och skölj purjolöken och strimla den. Fräs den i 1 msk smör. Slå på räkbuljong och grädde. Krydda med peppar och kontrollera om du behöver salta. Låt såsen koka ihop.
3.
Borsta champinjonerna noga och skär dem i skivor. Lägg dem i kall panna och låt vattnet puttra ur. Tillsätt smör 1 msk smör och fräs svampen. Slå såsen över fisken och avsluta med att strö över svamp och räkor före servering.
Till 4 personer behöver du:
400 g fiskfilé
400 g räkor med skal
1/2 purjolök
2 msk smör
1 dl räkbuljong
3 dl grädde
100 g färska champinjoner
salt och malen vitpeppar
Till servering:
Kokta grönsaker
Så här gör du
1.Skala räkorna och spara skalen. Lägg undan räkorna. Hetta upp oljan i en kastrull och räkskalen ½ minut. Slå på vatten så att det täcker och koka upp. Låt sjuda i knappt 10 minuter. Sila bort räkskalen och koka ihop buljongen till 3 dl. Ta undan 1 dl av buljongen till såsen och frys in resten.
2.
Lägg fisken i räkbuljongen. Koka upp och låt sjuda på svag värme till en innertemperatur på 70°. Ta upp fisken, lägg den i en form och lägg aluminiumfolie över. Håll fisken varm. Ansa och skölj purjolöken och strimla den. Fräs den i 1 msk smör. Slå på räkbuljong och grädde. Krydda med peppar och kontrollera om du behöver salta. Låt såsen koka ihop.
3.
Borsta champinjonerna noga och skär dem i skivor. Lägg dem i kall panna och låt vattnet puttra ur. Tillsätt smör 1 msk smör och fräs svampen. Slå såsen över fisken och avsluta med att strö över svamp och räkor före servering.
Kommentarer
Trackback