Mias mustiga kycklinggratäng
1st röd paprika
1st paket bacon (v2.0 Edvardsson)
Kokt ris – jag använde 2dl okokt ris
Gratäng:
1dl mango chutney
1dl grädde
2dl crème fraiche
3msk chilisås
1½tsk curry
2tsk paprikapulver
2dl riven ost
Hacka bacon till lagom storlek och stek och blanda med det kokta riset. (v2.0)
Hacka paprika och blanda med det kokta riset. Lägg risblandningen i en smord form.
Rensa kycklingen och lägg ovanpå riset. Blanda såsen och häll den över kycklingen och riset.
Strö över riven ost och eventuellt ½ dl riven kokos.
225° i 15 min
Lycka till!
Kokt kyckling och soppa
Använd en stor kastrull (jag brukar ha en 10 liters men 5 kanske? fungerar).
Lägg i kycklingen, täck den med vatten.
Lägg i buljongtärningar (tror jag brukar ta 4 stycken), använd höns och grönsaksbuljong (2 av varje).
Grovhacka morot (2 st) och 1 lök, lägg ner i buljongen.
Koka tills kycklingen är klar
Ta upp kycklingen och sila buljongen. Spara buljongen till soppa.
Dagen efter så gör jag grönsakssoppa
Värm buljong i egen kastrull.
Fräs skivad purjo, morötter i slantar, palsternacka i slantar i lite rapsolja i några minuter (får ej få färg)
Häll buljongen över grönsakerna (så fräs grönsakerna i stor kastrull som ska rymma allt)
Om det ser ut att vara lite buljong så häll på mer vatten och lägg i en till buljongtärning (brukar inte behövas för mig)
Låt koka i 10 minuter
Lägg i strimlad vitkål, koka någon minut (2-3 )
Lägg i små blomkålsbuketter.
Smaka av buljongen. Oftast brukar jag hälla i lite grönsaksfond som ej ger mer sälta utan bara smak. Om mer sälta skulle behövas så använd buljongtärning istället eller både och.
Låt koka 4 minuter
Häll i 1 dl grädde
Lägg i gröna ärtor.
Soppan kan med fördel göras i förväg och värmas när den ska serveras.
Soppan brukar räcka till åtminstonde två middagar.
Vill man så kan man lägga i andra grönsaker eller kycklingkött.
Fiskfilé med gräddkokt purjo och räkor
Till 4 personer behöver du:
400 g fiskfilé
400 g räkor med skal
1/2 purjolök
2 msk smör
1 dl räkbuljong
3 dl grädde
100 g färska champinjoner
salt och malen vitpeppar
Till servering:
Kokta grönsaker
Så här gör du
1.Skala räkorna och spara skalen. Lägg undan räkorna. Hetta upp oljan i en kastrull och räkskalen ½ minut. Slå på vatten så att det täcker och koka upp. Låt sjuda i knappt 10 minuter. Sila bort räkskalen och koka ihop buljongen till 3 dl. Ta undan 1 dl av buljongen till såsen och frys in resten.
2.
Lägg fisken i räkbuljongen. Koka upp och låt sjuda på svag värme till en innertemperatur på 70°. Ta upp fisken, lägg den i en form och lägg aluminiumfolie över. Håll fisken varm. Ansa och skölj purjolöken och strimla den. Fräs den i 1 msk smör. Slå på räkbuljong och grädde. Krydda med peppar och kontrollera om du behöver salta. Låt såsen koka ihop.
3.
Borsta champinjonerna noga och skär dem i skivor. Lägg dem i kall panna och låt vattnet puttra ur. Tillsätt smör 1 msk smör och fräs svampen. Slå såsen över fisken och avsluta med att strö över svamp och räkor före servering.
Mexikansk lasagne, 4-6 port
Här är ett tips från Cherish
1 påse Nachips
Köttfärssås:
2 finhackade gula lökar
1 vitlöksklyfta
250 g köttfärs
1 burk Refried Beans (old el paso) el. vita bönor
1 påse chili kryddmix
1 tsk salt
1 burk krossade tomater
Ostsås:
4 dl mjölk
1 påse cheddar dip (old el paso)
Till gratinering:
2-3 dl riven ost och svarta oliver
Bryn lök och vitlök i matfett. Smula ner färsen och bryn några min. Tillsätt Refried Beans, kryddmix, salt & krossade tomater. Låt sjuda ca 5 min under omrörning. Vispa ner cheddar dip i mjölken och sjud ostsåsen några min. Varva köttfärs, nachips och ostsås i en smord eldfast form. Det ska vara 3 lager nachips. Strö riven ost över.
Grädda i 200 grader, ca 15 min. Garnera med oliver.
Servera med en fräsch grönsallad & vitt bröd.
Mumsigt LCHF bröd
200 g linfrö
50 g sesamfrö
50 g hasselnötter
50 g mandel
50 g kruska kli - Jag tog 50 g fiberex istället.
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor
Mixa allt till "mjöl"
Blanda sedan ihop:
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg
Gör så här
Blanda ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet). Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna. Skär i tunna skivor.
Kajas kaka
8 port
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 rivna bittermandlar
2 krm salt
rivet skal av 1/2 apelsin
1 msk pressad citronsaft
1 3/4 dl lättkesella (1%)
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr
1/2 dl lemon curd (kan ersättas med apelsinmarmelad, gärna slät)
3/4 dl lättkesella (resten av burken)
2 msk strimlat apelsinskal
ev citronmeliss
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i bittermandel, salt, apelsinskal, citronsaft, kesella och mjölet blandat med bakpulver.
Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna.
Rör ut lemon curd i lite av kesellan. Rör ner resten och bred sedan glasyren över kakan. Garnera med strimlat apelsinskal och ev citronmeliss.
Kycklingröra
Till 4 portioner behövs:
4 st kycklingbröst, stekta
1 dl majonnäs, mager
4 msk gräddfil
4 msk rödlök, finhackad
salt och peppar
1 tsk curry
Strimla kycklingköttet och blanda det med majonnäs, gräddfil och rödlök.
Smaka av med salt och peppar.
Förvara röran kallt i kylskåpet ca 2-3 dagar.
Kyckling med jordnötssmör och kokos
4-6 kycklingfiléer
2 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1-2 dl grädde
4 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
Tärna och stek kycklingen lätt.
Flytta kycklingen till ett annat kärl.
Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och salt. Låt sjuda i 5 minuter.
Tillsätt grädde och jordnötssmör. Sjud i 5-10 minuter tills det blir en krämig konsistens.
Tillsätt kycklingen och värm.
Det går bra att strö kokos och cashewnötter ovanpå.
Jättegod fikonkompott
250 g torkade fikon.
3-4 dl rött matlagningsvin.
4-5 msk strösocker.
Kanelstång.
Dela fikonen i mindre bitar.
Karamellisera sockret.
Tillsätt vin, fikon och kanelstång.
Koka till marmeladkonsistens.
Sparrissoppa
4 port
200 g grön sparris, skivad
1 st gul lök(ar), finhackad
0,5 l vatten
1 st kycklingbuljongtärning(ar)
3 dl vispgrädde
3 msk Fjällbrynt Original Messmör
salt
peppar
Fräs sparrisen och löken i lite smör utan att grönsakerna får färg. Tillsätt vatten, messmör, buljongtärning och vispgrädde. Låt koka i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och mixa soppan.
Smaklig måltid!
Pannacotta med hallonsirap
Pannacotta är min favortiefterrätt, detta recept brukar jag använda. Men byter oftast ut hallonsirapen mot mosade kokta jordgubbar eller hallon. Tyckte att det var för omständigt att göra sirapen.
6 port:
5 dl grädde
1 vaniljstång
½ dl socker
2 gelatinblad
Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
1 hel stjärnanis
Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Hacka upp skalet och låt även det följa med i kastrullen. Slå i grädde och socker. Koka upp grädde, socker och vanilj.
Låt grädden sjuda i 15-20 minuter under lock. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Smält dem försiktigt under omrörning. Fördela krämen i portionsformar. Kyl pannacottan minst 3 timmar.
Gör sirapen så länge. Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen och stjärnanis. Nu är det dags att röra. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter igen. Låt sirapen koka 10-15 minuter. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Toppa pannacottan med ett tunt lager hallonsirap och ev några bär.
Kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
3 msk kakao
0,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smör och ägg, rör inte för mycket.
Gräddas i 30-40 min.
Fläskfileprovning
Marinerad Fläskfile
För 30 personer.
Ingredienser
4 kilo fläskfile
2 dl balsamvinäger
4 dl rapsolja
200 gr soltorkade tomater
3 krukor basilika
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Bryn hela fläskfileer i omgångar. Krydda med salt och peppar.Lägg sen fileerna i en långpanna i 225 grader 45-60 minuter. Låt kallna i kylskåpet.
Skiva köttet tunt lite på snedden.
Blanda vinäger och olja och kryddor. Hacka soltorkade tomater och basilikan, blanda i dressingen.
Lägg blandningen på köttet och låt stå kallt. Täck med folie.
Gör gärna dressingen dagen innan men lägg inte i basilikan förrän samma dag.
Smaklig måltid!
Pizza - Gudfader!
Här kommer ett recpet på en väldigt god pizza!
Indigrienser: tomatsås, ost, salami, bacon, skinka, lök
Tillagning, steg för steg:
1. Plocka fram telefonen.
2. Slå nummer; 063-51 40 11
3. Säg; "Hej, jag skulle vilja beställa en Gudfader, nummer 21, tack"
4. Vänta 10-15 min tills den blir klar.
5. Njut!
PS.
Denna pizza blir man väldigt törstig av, så förslagsvis är en dunk (eller två) vin eller två till fyrtioelva öl.

Tack för denna gång och ha en riktigt smaklig måltid!
Dipp
1 ask philadelphiaost
2 msk creme fraiche
1 burk salsa
Blanda försiktigt en burk philadelphiaost med creme fraichen. Häll salsan över blandningen.
Mmmm, hur gott och enkelt som helst.
