Kokt kyckling och soppa

 

Använd en stor kastrull (jag brukar ha en 10 liters men 5 kanske? fungerar).

Lägg i kycklingen, täck den med vatten.

Lägg i buljongtärningar (tror jag brukar ta 4 stycken), använd höns och grönsaksbuljong (2 av varje).

Grovhacka morot (2 st) och 1 lök, lägg ner i buljongen.

Koka tills kycklingen är klar

Ta upp kycklingen och sila buljongen. Spara buljongen till soppa.

 

Dagen efter så gör jag grönsakssoppa

 

Värm buljong i egen kastrull.

Fräs skivad purjo, morötter i slantar, palsternacka i slantar i lite rapsolja i några minuter (får ej få färg)

Häll buljongen över grönsakerna (så fräs grönsakerna i stor kastrull som ska rymma allt)

Om det ser ut att vara lite buljong så häll på mer vatten och lägg i en till buljongtärning (brukar inte behövas för mig)

Låt koka i 10 minuter

Lägg i strimlad vitkål, koka någon minut (2-3 )

Lägg i små blomkålsbuketter.

Smaka av buljongen. Oftast brukar jag hälla i lite grönsaksfond som ej ger mer sälta utan bara smak. Om mer sälta skulle behövas så använd buljongtärning istället eller både och.

Låt koka 4 minuter

Häll i 1 dl grädde

Lägg i gröna ärtor.

 

Soppan kan med fördel göras i förväg och värmas när den ska serveras.

Soppan brukar räcka till åtminstonde två middagar.

 

Vill man så kan man lägga i andra grönsaker eller kycklingkött.


RSS 2.0